2020-10-20 11:32

Vilken prestation av killarna i  USM-kvalet för P16  där vi lyckas slå ut lag som Västerås, Lillån och Örebro och avancerar till Regionsslutspelet som ett av 24 lag i landet.

Stor eloge till alla inblandade, allt från spelare, ledare, funktionärer och förening som gjorde detta möjligt. Detta visar vilket härligt gäng vi är i HJ-truppen när killarna som är för gamla för att delta i USM utan knorr kommer ner och ställer upp och jobbar som matchvärdar och visar härligt engagemang hur det skall gå för lagkompisarna. Det värmer ett tränarhjärta och visar på att man förstått att i en förening hjälps man åt och bidrar för att den skall fungera.

Hur var då gruppspelet?

Vi visste på förhand att vi inte skulle vara favoriter men kändes ändå konstigt att både Innebandymagazinet och JAS-bloggen inte nämnde oss alls i förhandssnacket för vi har genom åren visat i flertalet cuper att vi kan slå alla lag i landet när vi har rätt dag och marginalerna på vår sida. De lag alla pratade om inför kvalspelet var Lillån och Västerås.

Lottningen gjorde så vi skulle möte storfavoriterna Lillån och Västerås i de två första matcherna.

Match 1:

Är mot Lillån och den startar som vi misstänkte att den skulle se ut med Lillån som har mer boll och vi fokuserar på att vara noggranna i försvarsspelet för att sedan gå på omställningar men även gnugga metodiskt när de slår stopp på våra spelvändning. Tyvärr gör Lillån 1-0 och då blir man alltid orolig att vi skall tappa tron på vår spelidé och frångå den och att det skall leda till fler mål i baken. Som tur var händer inte detta utan vi får ett PP som vi på bara några sekunder förvaltar och trycker in 1-1. Vi är med igen och känns som vi stänger ner Lillån helt och får fler och fler spelvändingar för att straffa dem. Vi hinner göra 2 mål till innan periodpaus och går till vila med en 3-1 ledning. Andra perioden fortsätter på inslagen linje med kontrollerat försvarsspel och fina spelvändningar och en Lukas i storform som gör att det aldrig blir oroligt om vi skall vinna eller inte. När vi leder med 6-2 och det inte är mycket kvar av matchen så inser jag att målen kan bli viktiga i slutändan så när jag tycker vi lite för enkelt släpper avslut till 6-3 målet så gnager det lite trots den fina skalpen att slå JAS-bloggens huvudfavorit med klara 6-3.

Match 2

Är mot Västerås och vid seger skulle vi vara klara för USM. Tyvärr vågar vi inte riktigt gå för det då vi blir för passiva i första perioden i vårt låga försvarsspel och när vi får bollen så går vi inte i vändningen utan blir stillastående vilket leder till att Västerås snabbt kan ta tillbaka bollen och styra spelet, dock utan att skapa allt för mycket. Västerås vinner första perioden med 2-0. Vi tar ett snack i periodpaus att vi skall försöka ge oss chansen att vända på matchen och våga agera istället för att bli för passiva. Vi sätter 2-1 och har även en straff (andra för matchen då vi har en även i första perioden vid ställningen 0-0) för att kvittera men utan att lyckas. I slutet av matchen får vi chansen att spela 5-4 och tankarna går att plocka målvakten och spela 6-4 då vi varit sjukt starka i spel 6-5 genom åren men vågar inte ta det beslutet. Tyvärr tar det inte lång stund innan Axel åker på en billig utvisning och det blir spel 4-4. I samband med detta gör Västerås 3-1 och blir även fulltaliga strax efter och får spela 5-4. Jag känner direkt att det viktiga är att inte släppa in fler mål då jag inte tror det finns någon chans att med en man kort kunna göra 2 mål. Blir lite skrikande så alla är med på det och som tur var jagar inte Västerås mål heller och matchen slutar 3-1.

Nu måste vi ha tur med resultaten i matchen mellan Lillån och Västerås där Lillån måste vinna men inte med fler än 3 mål. De får heller inte vinna med endast ett mål om Västerås gör 4 eller fler. Vilken rysare den matchen blir. Kan villigt erkänna att jag gett upp chansen om att få spela om det i vår sista match när Lillån leder med 5 mål i tredje perioden och det känns som det skall bli fler. Då vaknar Västerås plötsligt till och gör 9-7 när endast nio sekunder återstår av matchen. Hela vår truppen vrålar ut i glädje och känner att nu är det klart. Lillån kommer inte göra 2 mål på dessa nio sekunder. Men vad händer då? jo Lillån tar ut målvakten redan vid tekning och då slår det mig att gör nu Västerås mål i öppen kasse så är de vidare. Som tur var vinner Lillån tekningen och tutan ljuder vi skall få spela om avancemanget.

Match 3:

Är mot Örebro som redan är borta från chansen till avancemang och vi väntar oss en annan matchbild än de två tidigare där vi nu skall bli det förande laget. Vi har ibland svårt med detta och nu med pressen på axlarna så var man lite orolig hur det skulle gå. Fösta perioden är ganska jämn spelmässigt och inget av lagen kommer till så farliga målchanser. Känslan är att man är lite orolig att det skall vara nervigt ända in till slutsignalen. I starten av andra perioden får dessutom Örebro en straff vid ställningen 0-0 men då kliver Adam Mejenqvist in i handlingen och får chansen att hoppa in i mål då jag set hur duktig han är i mål på just straffar  med sin rörlighet. Inte gör han oss besviken då han räddar straffen och det är som alla spänningar släpper hos killarna och vi rinner ifrån och vinner ganska klart med 6-2 efter att ha haft ledningen med 6-0.

Detta innebär nu att vi är ett av blott 24 lag vidare i turneringen. De 24 kvarvarande lagen i landet ska i februari slåss om 8 platser till innebandyfesten i april. Vi lyfter på hatten för alla inblandade som såg till att vi tagit oss vidare. Alla har bidragit på ett eller annat sätt. Nu laddar vi för regionsslutspelet mot Huddinge och Vallentuna 5-7/2 i Salem där 1:an och 2:an får möta 1:an och 2:an från gruppen Karlstad, Ledberg och Väsby i en direkt avgörande match om att gå till innebandyfesten.

Har vi chansen att klara även detta och gå till FESTEN? SJÄLVKART!

Vi kommer inte vara favoriter, men dessa lag är inte bättre än Lillån och Västerås som vi möte i detta kval och vi har tid att jobba på att utveckla oss till dess och se till så alla kommer maximalt förberedda. Gör vi det då tror jag faktiskt vi står där som ett av 8 lag i Sverige som gör upp om SM-guldet i april i IFU Arena i Uppsala.